Foodfotografie

Food fotografie

Op je website is het mogelijk om bij elk gerecht op je menukaart een foto te plaatsen en ook om een header foto bovenaan de pagina toe te voegen. Afbeeldingen spreken je klanten aan en ze weten in een oogopslag precies wat jij serveert. Maar foto’s maken van gerechten, hoe doe je dit nu eigenlijk? Het begint allemaal met een goede voorbereiding. Bedenk wat je wil gaan fotograferen en wat je hiervoor nodig hebt.

Voorbereiding 

Het fotograferen kan je doen met een camera, maar is ook zeker mogelijk met je telefoon. De telefoons die nu uitgebracht worden hebben een prima camera functie. Voordat je begint is het belangrijk dat je bedenkt welke gerechten je wil gaan fotograferen en welke props je wil gebruiken. 
Het belangrijkste is natuurlijk het gerecht of het eten zelf. Gebruik hiervoor alleen verse ingrediënten. Leg ook extra ingrediënten klaar voor je begint. Zo kan je snel iets vervangen of dit gebruiken als decoratie. Voor props kan je denken aan servetten, bestek, borden, houten (snij)planken en glazen. Ook is het belangrijk om te bedenken welke achtergrond je wil gebruiken. Wil je borden en bestek gebruiken zorg dan dat het niet te groot en/of glimmend is. Glimmende items weerkaatsen het licht en dit leidt af van waar je de attentie op wil leggen; het eten. Het zou ook kunnen dat je jezelf of andere mensen als reflectie gaat zien. Matte en keramische items zijn hiervoor een goede oplossing. Als je glazen gebruikt kun je spelen met verschillende soorten glazen. Linnen servetten kun je zowel als prop als achtergrond gebruiken. Andere achtergronden zijn bijvoorbeeld houten planken, een tafelkleed of een vinyl achtergrond. Je kan zelfs de vloer van je restaurant als achtergrond gebruiken! 

De setting 

Je zal waarschijnlijk zelf geen studiolamp bij de hand hebben voor je foto’s. In dit geval kan je prima gebruik maken van daglicht. Zoek een plek op waar het meeste licht door de ramen komt en ga dicht bij dat raam staan. Zorg ervoor dat eventuele lampen uit staan. Je wil geen hard zonlicht dus een bewolkte dag is perfect. Maak gebruik van een reflectiescherm en zet deze tegenover het raam om schaduwen op te lichten. Een reflectiescherm kan je gemakkelijk maken van een stuk piepschuim of door een wit kleed op te hangen. Bedenk of je het licht van de zijkant of van de achterkant wil laten komen. Licht van achter staat mooi in foto’s met drankjes, glazen en bruin gekleurd eten. 

Omdat het belangrijk is om met verse ingrediënten te werken, moet je plannen hoe je de shoot gaat uitwerken. Hou rekening met smeltende ingrediënten en dressings. En dressing op een salade is niet altijd mooi, zet deze er bijvoorbeeld in een bakje naast. Wanneer je groente en fruit fotografeert kun je een plantenspray bij de hand houden om hierover wat water te vernevelen. Zo geef je groente en fruit meer glans. Gerechten die snel afkoelen kun je weer extra glans geven door er een beetje bakolie over heen te smeren. Ook is het leuk om wat actie in de foto te laten zien. Van een taart kan je een gesneden stuk er (half) uithalen, alsof het zo gegeten gaat worden. Werk je met vloeistoffen, maak dan een foto terwijl je deze schenkt. Je zou ook handen in je foto kunnen laten zien, iemand die wat laat vallen of juist wat pakt.

De foto zelf 

In food fotografie zijn er drie standpunten die het meest voorkomen. De eerste is een flatlay. Een flatlay is een foto gemaakt van bovenaf. Zorg ervoor dat je zelf hoog staat zodat alles in je shot komt. Ook is het belangrijk dat je niet hele hoge objecten in een flatlay hebt. Dit geeft rare effecten. De tweede optie is een standpunt van 45 graden. Je kijkt schuin van boven tegen het eten aan en krijgt een mooi overzicht van wat er op tafel staat. De laatste optie is recht van voren. Deze optie kan je goed gebruiken voor gerechten die de hoogte in gaan en je kan hiermee de focus leggen op het gerecht doormiddel van een onscherpe achtergrond.

Foto’s waarin voedsel wordt afgebeeld met veel gele of oranje (warme) kleurtinten worden afgeraden. Het eten ziet er namelijk frisser uit wanneer de foto meer blauwe (koude) tinten heeft. De warme tinten kunnen de overhand nemen in een foto. Speel ook met de kleuren in je gerechten en de props. Heeft je gerecht veel groen, match dit met een groen bord. Spelen met contrast kleuren is ook leuk. Gebruik voor bijvoorbeeld een pizza een lichte achtergrond en niet een rode of donkere kleur.

Er komt een hele hoop kijken bij het fotograferen van eten. Wanneer je de foto hebt gemaakt ben je niet meteen klaar. Je wil de foto misschien nog bewerken, deze wat lichter maken of de kleuren beter laten uitkomen. Gebruik hiervoor apps zoals Lightroom of Snapseed om de foto te bewerken totdat jij tevreden bent. Hierna kan je de foto opslaan en deze op je website plaatsen! Dit doe je in hier in Mijn Sitedish. Bij elk gerecht zie je de optie om een foto toe te voegen. De header foto op je website kunnen wij voor je aanpassen. Stuur hiervoor een mailtje met de foto naar ons toe en we plaatsen deze op je website!