Wegwerpplastic verboden vanaf 2021

Ben jij al op de hoogte van de nieuwste wetgeving rondom plastic die in 2021 van kracht wordt? Voor afhaal- en bezorgrestaurants is het niet langer toegestaan om gebruik te maken van plastic bordjes, wegwerpbestek, plastic rietjes, roerstokjes, piepschuim verpakkingen en meer. Is jouw organisatie al klaar voor de grote omslag? Voor veel restauranthouders zal het even wennen worden. De nieuwe wetgeving wordt officieel van kracht in juli 2021. Toch is het slim om alvast te gaan nadenken over nieuwe verpakkingen.

Duurzame verpakkingen

Gelukkig zijn er de afgelopen jaren tal van alternatieven op de markt verschenen. Denk bijvoorbeeld van biologisch afbreekbare verpakkingen, bestek van bamboe en tal van andere milieuvriendelijke disposables.

Trouwens, het welbekende frietbakje valt vooralsnog niet onder de nieuwe regels. Desondanks is het in het kader van het milieu ook slim om hiervoor een alternatief te zoeken. En wat is niet, kan natuurlijk de komende jaren nog komen.

Ook voor consumenten

Ook voor consumenten gaat er overigens van alles veranderen. Zo komt er een statiegeld aan voor kleine flesjes (0.5l) en verdwijnen wattenstaafjes en andere vertrouwde producten uit de schappen. Daarnaast moet ook vooral het proces van recycling worden verbeterd. Zo moeten vanaf 2024 doppen en deksels bevestigd zitten aan de verpakking, zodat ze niet per ongeluk in de natuur kunnen belanden.

Op de site van de Rijksoverheid kun je alvast meer lezen over de toekomstige regels.

Zodra er meer informatie beschikbaar is over de wet- en regelgeving rondom plastic verpakkingen, zullen we dat toevoegen aan deze blog. Vragen of opmerkingen? Mail ons op info@sitedish.nl!