Bezorg- en afhaalrestaurants in 2024: wat kunnen we verwachten?

Ook in de wereld van bezorg- en afhaalrestaurants is vernieuwing en flexibiliteit om klanten te blijven verrassen essentieel. Laten we eens kijken naar wat er in 2024 op ons afkomt zodat jullie hier op in kunnen spelen.

1. Gezondheid boven alles

Gezonde trends druppelen steeds meer door naar bezorg- en afhaalmaaltijden. Restaurants zullen hun menu’s vullen met gezonde keuzes, rekening houdend met allerlei wensen: dieetvoorkeuren, allergieën, en alles wat nodig is voor een gezonde maaltijd bij je thuis. Ook ontbijt wordt een maaltijd dat steeds gebruikelijker is om af te halen of te laten bezorgen. En ook hier zien we gezonde varianten steeds meer terrein winnen, denk bijvoorbeeld aan açai bowls, smoothie bowls en avocado on toast.

2. No waste

Met alle stijgende prijzen van producten wordt het steeds interessanter om zo min mogelijk weg te gooien en zo veel mogelijk te hergebruiken. Het is duurzaam, het is goed voor je keukenmarge en het stimuleert je creativiteit in de keuken. Zo kun je traditionele kooktechnieken als fermenteren, inmaken en rijpen gebruiken om eten langer houdbaar te maken. Een voorbeeld die je in de praktijk toe zou kunnen passen …?

De kroket! Dit is namelijk het ultieme no-waste product: zo kun je bouillon maken van de hetgeen dat overblijft wanneer je ossenhaas schoonmaakt. De eiwitten houd je over wanneer je de eieren scheidt en de dooiers kun je gebruiken voor de mayonaise. Het paneermeel kun je maken van oud brood, dit kun je namelijk drogen en door de gehaktmolen halen.

3. Groente trends

Seizoensgroenten blijven interessant vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Verder zijn pompoen, spitskool, zoete aardappel, boerenkool en avocado de afgelopen jaren erg populair geworden. Maar 2024 wordt het jaar van de Italiaanse raapsteel genaamd brocoletti, een groente die in Italië al jarenlang razend populair is maar in Nederland nog zijn opmars moet maken.


4. Lokale samenwerkingen

Bezorgrestaurants gaan nog meer samenwerken met lokale helden, zoals boeren en leveranciers om de hoek. Lekker lokaal inkopen betekent niet alleen een hechtere band met de buurt, maar ook betere kwaliteit en versheid van het eten dat je op je bord krijgt.

5. Ghost kitchens blijven groeien

Ghost kitchens, ofwel virtuele keukens, gaan nog meer terrein winnen. Deze keukens focussen zich puur op het bereiden van maaltijden voor bezorging. Dat betekent dat ze flexibel zijn: één locatie, meerdere keukens en menu’s. Kosten worden zo slim beheerd.

Omarm de trends!

In een notendop belooft 2024 een spannend jaar te worden voor bezorg- en afhaalrestaurants. Groen, gezond en helemaal lokaal: dat zijn de ingrediënten voor een smakelijk jaar. Wie deze trends omarmt en snel inspeelt op de wensen van de klant, gaat een topjaar tegemoet!