E bike

E-bikes en aansprakelijkheid

E-bikes zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, ook onder eigenaars van afhaal- en bezorgrestaurants. Het is een schoon en prettig alternatief voor de bezorgscooter. Maak jij gebruik van e-bikes voor jouw bezorgzaak? Lees dan wel even verder.

Aansprakelijkheid

E-bikes bevinden zich in een schemergebied qua wetgeving. Elektrische fietsen voor zakelijk gebruik vallen namelijk niet onder de gewone aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Ook vallen ze buiten de Wet Aansprakelijkheidsvezekering Motorvoertuigen (WAM), en is het dus niet standaard verplicht om het voertuig te verzekeren.

Er moet dus heel bewust een speciale aansprakelijkheidsverzekering voor worden afgesloten, om de kosten te kunnen dekken bij ongevallen. De meeste ondernemers zijn zich hier niet van bewust.

Ons advies? Laat je niet afschrikken door dit nieuws, maar wees je wel bewust van je verplichtingen. Bezorgers zullen veel kilometers maken op hun e-bikes, dus er is een reële kans dat zij betrokken kunnen raken bij een ongeval op de weg. Laat je daarom goed informeren over de juiste verzekering voor jouw organisatie.